Προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί η διάχυση της «Έξυπνης Εξειδίκευσης» που παράγουν τα επιστημονικά-ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού στην πραγματική οικονομία που θα ενισχύσει την ανάπτυξη, την απασχόληση αλλά και την κοινωνική συνοχή. Αυτό τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στη 1η Συμμετοχική Ημερίδα Διαβούλευσης του Περιβαλλοντικού Τομέα της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο (Παγκρήτια Τράπεζα). Ο Περιφερειάρχης ευχαριστώντας για την καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας με τους φορείς κάλεσε τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων να αξιοποιήσουν την εξειδικευμένη παροχή ενημέρωσης που προσφέρει για ανταγωνιστικά αναπτυξιακά Ευρωπαϊκά προγράμματα το γραφείο της Περιφέρειας Κρήτης στις Βρυξέλλες.
Στην ημερίδα συζητήθηκαν οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από επενδυτές και ερευνητές για τον υποτομέα της Ενέργειας και των Υδατικών Πόρων, έπειτα από πρόσκληση της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο της «Επιχειρηματικής Ανακάλυψης (entepreneurial discovery)». Η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί τον πλέον σύγχρονο τρόπο προσέγγισης του αναπτυξιακού σχεδιασμού, όπου τα εμπλεκόμενα μέρη αναλύουν, σχεδιάζουν, και προσαρμόζουν τις επενδυτικές και τεχνολογικές στρατηγικές, ανάλογα με το εξελισσόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον και τις τάσεις της αγοράς. Στόχος είναι η δημιουργία συν-αντίληψης για τις προτεραιότητες εξειδίκευσης, η επισήμανση τεχνολογικών γραμμών προτεραιότητας, η εστίαση σε αλυσίδες αξίας σε συγκεκριμένα ερευνητικά επιχειρηματικά πεδία για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της έρευνας/καινοτομίας.
Ειδικότερα, στην ημερίδα συζητήθηκαν προτάσεις έργων που αφορούν στις ακόλουθες επενδυτικές προτεραιότητες:
- Νέες τεχνολογίες για τη μείωση απωλειών ύδατος, βέλτιστης διαχείρισης υπηρεσιών ύδατος και υποδομών για ορθολογική χρήση και επαναχρησιμοποίηση.
- Ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων διαχείρισης αστικών ή και βιομηχανικών λυμάτων και πιλοτικές εφαρμογές για διήθηση με χρήση φίλτρων ή μεμβρανών.
- Ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση συστατικών από λύματα (φώσφορος- άζωτο-λοιπά υποπροϊόντα).
- Εφαρμογές παρακολούθησης και πρόγνωσης περιβαλλοντικών παραμέτρων και αξιοποίηση υπόγειων και θαλάσσιων υδάτων για κάλυψη ανθρώπινων αναγκών
- Παραγωγή νέων ή βελτιωμένων δομικών υλικών και συστημάτων κατασκευής για τον κτιριακό τομέα τις αστικές αναπλάσεις και τα έργα υποδομής.
- Ενσωμάτωση βιοκλιματικών στοιχείων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και τεχνολογιών ΑΠΕ σε υπάρχοντα και νέα κτίρια.
- Βελτίωση της απόδοσης (μείωση κατανάλωσης ενέργειας των συστημάτων θέρμανσης, ψύξης, φωτισμού, ύδρευσης, άρδευσης, διαχείρισης λυμάτων, διαχείρισης στερεών αποβλήτων και εν γένει μεγάλων υποδομών).
- Νέα βελτιωμένα υλικά για συστήματα ΑΠΕ.
- Ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών ΑΠΕ/εξοικονόμησης ενέργειας προσαρμοσμένων στις ανάγκες των παραγωγικών τομέων της Κρήτης και γενικότερα προσαρμοσμένων στις συνθήκες της Κρήτης.
Η διαδικασία της επιχειρηματικής ανακάλυψης στον Περιβαλλοντικό Τομέα είναι σε εξέλιξη για τις προαναφερόμενες θεματικές προτεραιότητες, και για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια Κρήτης ενθαρρύνει τον επιχειρηματικό και ερευνητικό κόσμο του νησιού για την κατάθεση προτάσεων και τη συμμετοχή τους στη διαβούλευση.
Για περισσότερες πληροφορίες και συνεργασία, στις συντονίστριες:
- Δρ Ελένη Χατζηγιάννη, Προϊσταμένη Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (2813 410110)
- Μαρία Αποστολάκη, Στέλεχος Γραφείου Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Βιομηχανίας (2813 400248) και στο email : ris3env@crete.gov.gr